Έξυπνες πόλεις με το δικό τους λειτουργικό σύστημα

Η πόλη Hull, κοντά στο Yorkshire, μπαίνει στη λίστα των έξυπνων πόλεων που χρησιμοποιούν το δικό τους λειτουργικό σύστημα για την οργάνωση των ψηφιακών λειτουργιών τους.

Με τη χρήση του δικού τους λειτουργικού συστήματος, οι έξυπνες πόλεις αποκτούν καλύτερες λειτουργίες διαχείρισης δεδομένων, ενώ γίνεται και πιο σωστή κατανομή πόρων, με τη βοήθεια του ειδικού λογισμικού. Κατά μήκος της παραλίμνιας πόλης του Hull υπάρχουν τοποθετημένοι αισθητήρες που τροφοδοτούν το κεντρικό σύστημα με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, μέσα από διάφορες εκδοχές του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things). Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να ελέγχει τον φωτισμό της πόλης, να ρυθμίζει τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, καθώς και να παρακολουθεί τις θέσεις στάθμευσης, με απώτερο σκοπό την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

Η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί η πόλη αυτή, όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρει το ZD Net, ονομάζεται CityOS και αναλαμβάνει να ενοποιεί όλα τα δεδομένα που λαμβάνονται από όλους τους αισθητήρες, έτσι ώστε να είναι κοινή η πληροφορία και ταυτόχρονα να μπορεί να γίνεται καλύτερη συγκέντρωση και μετέπειτα μελέτη των δεδομένων.

Από την άλλη μεριά, η Δημοτική Αρχή του Hull ξεκαθαρίζει ότι δεν βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην τεχνολογία για την ευρύτερη λειτουργία της πόλης, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο σε περίπτωση που εμφανιζόταν ένα πρόβλημα στις τεχνολογικές δομές. Το CityOS λειτουργεί επικουρικά και πάντοτε υπό την επίβλεψη του ανθρώπινου παράγοντα, διευκολύνοντας την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Παρόμοια λογική ακολουθούν και άλλες πόλεις του κόσμου, όπως είναι το Λας Βέγκας και η Κοπεγχάγη, με την χρήση ειδικού λογισμικού που ενοποιεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο πλούτο πληροφοριών από δεδομένα σε ένα κοινό πλαίσιο με απώτερο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε επίπεδο πόλης αποτελεί μία πρόκληση για όσους σχεδιάζουν τέτοιας κλίμακας πληροφοριακά συστήματα.