Έρχεται η δέκατη εκδοχή του λειτουργικού της Google, το Android Q

To Android Q βαίνει αισίως στη δέκατη εκδοχή του, ενώ το λειτουργικό σύστημα της Google βρίσκεται πλέον εγκατεστημένο σε περισσότερες από 2,5 δισεκατομμύρια συσκευές, αποτελώντας μακράν το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο λειτουργικό σύστημα στον πλανήτη, έχοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη 180 και πλέον κατασκευαστών συσκευών. 

 

Τα στοιχεία με τα οποία ασχολείται η τελευταία έκδοση του Android, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Google I/O είναι -μεταξύ άλλων- οι συσκευές με αναδιπλούμενη οθόνη, αλλά και το 5G που εκτιμάται ότι σύντομα θα αποτελεί τον κανόνα στη mobile συνδεσιμότητα. Η ανανεωμένη έκδοση, όπως σημειώνει η ίδια η Google, λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες των ατόμων με ειδικές ανάγκες προκειμένου να μπορούν να καταναλώνουν πιο εύκολα, πάντοτε με τη βοήθεια της συσκευής τους, ψηφιακό περιεχόμενο. 

 

Το σύστημα ειδοποιήσεων του ανανεωμένου Android συνεργάζεται πλέον με το Smart Reply, το οποίο προβλέπει την επόμενη κίνηση του χρήστη και την κάνει για λογαριασμό του σε πλείστες όσες εφαρμογές είναι ανοιχτές. Το Android Q δίνει έμφαση στους τομείς της ασφάλειας και της διατήρησης της ιδιωτικότητας, με ένα συγκεκριμένο Privacy Section στις Ρυθμίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αναβαθμίσεις θα γίνονται πλέον στο παρασκήνιο, χωρίς να είναι ανάγκη να πραγματοποιείται επανεκκίνηση της συσκευής.  

Το νέο mobile λειτουργικό σύστημα διαθέτει τη διαμόρφωση Focus, με την οποία ο ιδιοκτήτης του smartphone μπορεί να επιλέγει ποιες εφαρμογές θεωρεί ότι του αποσπούν την προσοχή, όταν θέλει να συγκεντρωθεί. Έπειτα, μπορεί να τις επαναφέρει σε κανονική λειτουργία. Για τους γονείς που θέλουν να υπάρχει μία ισορροπία στη χρήση των κινητών από τα νεαρότερα μέλη της οικογένειας, το Family Link, επιτρέπει τη ρύθμιση του χρόνου που θα μπορεί κανείς να ξοδεύει σε συγκεκριμένες εφαρμογές. 

 

Το Android Q με το Dark Theme του είναι πλέον διαθέσιμο σε beta μορφή σε 21 διαφορετικές συσκευές σε όλο τον κόσμο και αργότερα θα ξεκινήσει να διατίθεται κανονικά, μόλις βγει από τη δοκιμαστική περίοδο.