Με click away σηκώνουν ρολά καταστήματα, βιβλιοπωλεία, εμπορικά, ανοίγουν και τα κομμωτήρια, σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις

Σε λίγες ώρες αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν λίγο πριν τις γιορτές. Αδωνις Γεωργιάδης και Στέλιος Πέτσας ανακοινώνουν ποιες επιχειρήσεις ανεβάζουν ρολά, πάντα με γνώμονα την εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

 

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα αφορούν το άνοιγμα των καταστημάτων και ως επακόλουθο του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, λιανεμπόριο, βιβλιοπωλεία, εμπορικά καταστήματα και λιανεμπόριο, θα ανοίξουν με click away, στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ και τα κομμωτήρια αναμένεται να σηκώσουν ρολά την ίδια ημέρα.

Οι πολίτες, δηλαδή, θα παραγγέλλουν το προϊόν που επιθυμούν και θα το παραλαμβάνουν έξω από το κατάστημα, κατόπιν ραντεβού, παραμένει επίσης το sms στο 13033, ενώ θα επιτρέπονται τα ψώνια και σε άλλους δήμους.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε χθες αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί στην κυβέρνηση το άνοιγμα των συγκεκριμένων καταστημάτων από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι προέχει η διασφάλιση της πτωτικής πορείας της επιδημιολογικής καμπύλης και η αποσυμπίεση των νοσοκομείων.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα στις 11 από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και από τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Πριεμιέρα για τα παιχνιδάδικα τη Δευτέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του DNEWS μεταξύ των καταστημάτων που φαίνεται πως θα ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό από τη Δευτέρα περιλαμβάνονται παιχνιδάδικα και καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, πάντα με τη μορφή του click away.

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί», ξεκαθάρισε με τη σειρά του το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με τον βαθμό που θα θέλαμε. Οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ανοικτές οι μεγάλες αλυσίδες για επαγγελματίες

Ανοχτά τα IKEA, Leroy Merlin, Praktiker, Plaisio, Κωτσόβολος για τους επαγγελματίες.

Επιτρέπονται αγορές μόνο με έκδοση τιμολογίου, ενώ για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιος να αξιοποιήσει φιλία ή συγγένεια με επαγγελματία απαγορεύεται η είσοδος συνοδού στο κατάστημα. Από αύριο αναμένεται να προχωρήσει σε άνοιγμα μέρους των καταστημάτων της και η αλυσίδα Κωτσόβολος.

Συνολικά αναμένεται να προχωρήσει στη λειτουργεία 70 καταστημάτων.

Παράλληλα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και φυσικά καταστήματα των Public και Media Markt. Στην απόφαση που εκδόθηκε το Σάββατο και με την οποία παρατείνεται το lockdown προβλέπεται το παραπάνω.

Με λειτουργίες σε τρεις «βάρδιες» θα ανοίξουν οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα

Να ανοίξουν για τους πιστούς οι ναοί την περίοδο των Χριστουγέννων, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, ζητούν οι ιεράρχες. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης φαίνεται να είναι περισσότερες λειτουργίες τα Χριστούγεννα και τα Φώτα.

Ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Με αυστηρά μέτρα προστασίας θα προσέλθουν οι πιστοί στις εκκλησίες τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια.

Παραμονή της Γέννησης του Χριστού υπάρχουν σκέψεις ο Μέγας Εσπερινός να πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ και μία δεύτερη θεία λειτουργία να τελεστεί στις 11 το βράδυ.

Οι ιεράρχες επιθυμούν να ανοίξουν οι θύρες των ναών για την μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας. Ανήμερα των Χριστουγέννων, ανάλογα με την δυνατότητες του κάθε ναού θα ακουστούν πιθανότατα οι λαμπροί ύμνοι σε τρεις λειτουργίες.

Η πρώτη στις 05.00 το πρωί, η δεύτερη στις 07:00 και η τρίτη στις 9:00, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός.