Επίδομα 534 ευρώ: Διευρύνονται οι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποιοι και πώς θα υποβάλουν αίτηση

Επίδομα 534 ευρώ: Διευρύνονται οι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης εργαζομένων που πλήττονται σημαντικά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού σύμφωνα με σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Οκτωβρίου.

Μάλιστα οι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πρέπει να υποβάλλουν μονομερώς υπεύθυνες δηλώσεις στο supportemployees.services.gov.gr.

Ειδικότερα, θεσμοθετείται η οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού καθώς και των ξεναγών και των τουριστικών συνοδών, μέσω της χορήγησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη ή δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας.

Για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, οι ανωτέρω εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερώς υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων supportemployees.services.gov.gr και λαμβάνουν την αποζημίωση κατόπιν διενέργειας των απαραίτητων διασταυρωτικών ελέγχων με τα τηρούμενα στοιχεία.

Έτσι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από 1/9/2020 έως 31/10/2020: α) Καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι έως την 30η/9/2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, β) Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e – ΕΦΚΑ , γ) Οι τουριστικοί συνοδοί καθώς και τα πρόσωπα που αποφοίτησαν από τη διετούς φοίτησης σχολή ξεναγών εντός του 2019 και διαθέτουν ξεναγική ταυτότητα.

Τα πρόσωπα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ποσού αυτού, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη ή δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Έτσι όσοι ενταχθούν και τους δύο μήνες θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού συνολικά για τους δύο μήνες ύψους 1.068 ευρώ. Για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων supportemployees.services.gov.gr χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

Για τις υποβληθείσες υπεύθυνες δηλώσεις διενεργείται διασταυρωτικός έλεγχος αναφορικά με τα στοιχεία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας artandcultureprofessionals.services.gov.gr για την περίπτωση των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού και με τα στοιχεία του e- ΕΦΚΑ για την περίπτωση των ξεναγών. Να σημειωθεί ότι οι μονομερείς σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των εποχιακά εργαζομένων για τον μήνα Αύγουστο μπορούν να υποβάλλονται από αύριο, 1/9/2020 έως και 7/9/2020.

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 10/9/2020 έως και 11/9/2020.

Για τον μήνα Σεπτέμβριο οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων μπορούν να υποβάλλονται από 1/10/2020 έως και 7/10/2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 12/10/2020 έως και 14/10/2020.