O Elon Musk ζητά δοκιμαστές των Internet υπηρεσιών της SpaceX

Μετά την τελευταία της εκτόξευση, η SpaceX έχει 540 δορυφόρους Starlink σε τροχιά, με το σχέδιο του Elon Musk να περνά πλέον στη δεύτερη φάση.

Η φάση αυτή για το σχέδιο Starlink της SpaceX είναι εκείνη των δοκιμών από τους απλούς χρήστες που θα μπορούν να κάνουν την αίτησή τους για να ξεκινήσουν να δοκιμάζουν σε πραγματικές συνθήκες τις υπηρεσίες πρόσβασης στο Internet μέσω δορυφόρου. Οι δορυφόροι του συστήματος Starlink βρίσκονται σε τροχιά κοντά στη Γη και υπόσχονται πολύ μεγάλες ταχύτητες σύνδεσης στον Παγκόσμιο Ιστό. Η τελευταία εκτόξευση της SpaceX έφερε σε τροχιά άλλους 58 δορυφόρους, ενώ τα σχέδια της SpaceX περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός δικτύου 30.000 δορυφόρων με απώτερο σκοπό την όσο γίνεται μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη. Στην πρώτη φάση της ολοκληρωμένης χρήσης, το δίκτυο Starlink θα αποτελείται από 12.000 δορυφόρους.

Η SpaceX ζητά από ανεξάρτητους χρήστες να κάνουν την αίτησή τους μέσα από το website της προκειμένου να μπορούν να γίνουν Beta testers της υπηρεσίας. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και γρήγορη. Η έναρξη των δοκιμών αναμένεται για το τέλος του καλοκαιριού ή την αρχή του φθινοπώρου, ενώ το μόνο που χρειάζεται κανείς ως εξοπλισμό είναι ένα μικρό δορυφορικό πιάτο με διάμετρο 0,48 μέτρων.

Σύμφωνα με τη διαστημική εταιρεία που έχει ιδρύσει ο Elon Musk, οι ταχύτητες Internet που θα προσφέρει το δίκτυο Starlink θα φτάνουν το 1 Gbps, με την καθυστέρηση απόκρισης να φτάνει τα 35 milisecond το πολύ. Αναμφίβολα, οι επιδόσεις αυτές είναι ζηλευτές σε σχέση με μία σταθερή σύνδεση DSL.

Αναφορικά με το κόστος των υπηρεσιών σύνδεσης στο δορυφορικό Internet, οι πληροφορίες που αναφέρει το ZDNet θέλουν την SpaceX να χρεώνει 80 δολάρια τον μήνα τους Αμερικανούς που θα θελήσουν να γίνουν συνδρομητές της υπηρεσίας, μόλις αυτή είναι έτοιμη για την εμπορική της διάθεση στο κοινό. Δεν είναι πολύ προσιτό αυτό το κόστος, αλλά οι ταχύτητες είναι πολλά υποσχόμενες.